Komunikat Organizacyjny Spinningowych
Zawodów Towarzyskich Koła PZW Uściwierz
Zarząd Koła PZW Uściwierz uprzejmie informują członków Koła o organizacji w dniu 15.06.2025 r. (niedziela) towarzyskich zawodów spinningowych z łódek uczestników na jeziorze Uściwierz. Są to zawody jednoturowe czterogodzinne bez podziału na kategorie wiekowe z tym, że w przypadku osoby niepełnoletniej (nie ukończyła 18 lat), obowiązuje pisemna zgoda opiekuna prawnego dołączona do zgłoszenia oraz obecność opiekuna w czasie trwania zawodów.
Obsada łódek nie może wynosić więcej niż dwóch uczestników. Każdy uczestnik zawodów obligatoryjnie musi być wyposażony w sprzęt zapewniający bezpieczeństwo na wodzie.
Zawody zostaną rozegrane w klasyfikacji indywidualnej żywą rybą.
Ryby z gatunku szczupak, sandacz, okoń dopuszczone do punktacji zgodnie z Zasadami Organizacji Sportu Wędkarskiego w PZW. Zasady punktacji podane zostaną na odprawie.
Ze względu na fakt, że zawody zostaną rozegrane żywą rybą każda załoga jest zobowiązania do posiadania podbieraka, oraz telefonu z funkcją aparatu fotograficznego do dokumentowania za pomocą zdjęcia złowionych ryb. Miarki wędkarskie zapewnia organizator. Dopuszcza się stosowanie echosondy.
Warunkiem udziału w zawodach osób pełnoletnich jest okazanie zezwolenia na amatorski połów ryb na 2025 r. oraz wniesienie opłaty za udział w zawodach w kwocie 20 zł. w dniu zawodów.
Miejsce zbiórki - Stanica Koła Uściwierz w Grabniaku.
Program zawodów:
6:15 – 6:30 zbiórka uczestników i zapisy u sekretarza zawodów;
6:30 – 6:45 odprawa, losowanie miarek;
6:45 – 7:00 wypłynięcie na łowisko;
7:00 – 11:00 zawody;
11:05 – 11:30 klasyfikacja zawodników;
11:35 ogłoszenie wyników, wręczenie nagród,
grill, integracja.
Zarząd Koła PZW Uściwierz
Sposób dokumentowania złowionych ryb.
Zawodnik po złowieniu ryby wykonuje zdjęcie ryby na miarce i przesyła je MMS-sem do sędziego głównego, a w treści wpisuje wymiar ryby w cm (telefon sędziego będzie podany na odprawie). Rybę na miarce układamy na prawym boku z pyszczkiem skierowanym w kierunku ”0” tak aby pyszczkiem dotykała ścianki miarki. Płetwa grzbietowa ryby ma być u góry zdjęcia. Na zdjęciu ma być widoczny numer miarki, wynik pomiaru i cała ryba. Wskazane jest wykonanie kilku ujęć złowionej ryby. Najlepsze zdjęcie należy wysłać sędziemu głównemu. Po zrobieniu zdjęć należy rybę ostrożnie wypuścić. Zrobione zdjęcia należy zachować do końcowej weryfikacji.